Repriza a doua – politica în Knock-Out tehnic / de Bogdan Silion


Confruntarea a doua a candidaţilor la plăcinta românească merită studiată la un seminar de tehnici de comunicare în masă. S-a observat mai clar parcă decât ieri că cei doi prezidenţiabili au fost mai bine antrenaţi. Johannis a dat multe răspunsuri punând întrebări, iar Ponta, încurajat de forma slabă de ieri a preopinentului, a fost într-un atac permanent. Totuşi, impresia generală a fost tot aceea că niciunul dintre cei doi nu a reuşit să convingă un observator neutru, aceasta mai ales că din nou programele şi ideile politice au fost evitate cu nonşalanţă. Discuţiile permanente despre desfiinţarea imunităţii parlamentarilor şi despre independenţa justiţiei  nu au făcut decât să îl pună în evidenţă pe…Traian Băsescu, al cărui program principal a fost susţinerea celor două teme importante. Mai degrabă preocupaţi de anihilarea adversarului prin evitarea dialogului (cei doi au făcut în permanenţă monologuri electorale, cu teme în mod evident livrate de şefii de campanie), cei doi s-au remarcat prin încercarea de speculare a punctelor nevralgice ale contracandidatului. Johannis părea obsedat de anularea legii amnistiei şi a graţierii (invitându-l, total neinspirat după părerea mea, de nu mai puţin de 5 ori pe Ponta în Parlament pentru a ridica imunitatea parlamentarilor). Victor Ponta, în schimb, a înfierat, ca şi ieri, unii lideri politic pdl-işti şi pnl-işti, care, deşi anchetaţi şi puşi sub acuzare, au rămas în ACL, probabil crezând că are un ascendent moral pentru faptul că s-a debarasat de oamenii grei din partidul său care au fost „obligaţi” să demisioneze, pentru binele partidului. Nu s-a atins însă problema de fond şi anume ce ar putea să facă aceştia, în calitate de lideri de partid, pentru eliminarea corupţiei din sânul organizaţiei pe care o conduc.

Johannis a încercat să fie mai agresiv, dar grimasele şi răutăţile pe care a încercat să le livreze contracandidatului îl făceau să pară ridicol. Cred totuşi că, spre deosebire de Ponta, care a fost el însuşi (arogant, populist, alunecos), Johannis a fost sfătuit, greşit, să pară că este altceva. A ieşit din defensivă, ca să câştige voturi din partea celor pentru care contează discursul politic şi nu calităţile personale sau programele şi, după părerea mea, a greşit. Din momentul în care devine agresiv, Johannis se transformă în omul politic al anilor 90. Dacă vrei să faci o alt fel de politică, trebuie să ieşi din sfera discursului violent şi lozincar, cu care ne-a obişnuit PSD-ul, iar astăzi Johannis nu a ieşit. Cum la noi contează mai mult să vorbeşti mult şi prost, decât să analizezi programe şi istoriile de partid, sunt convins că va ieşi preşedinte cel care îşi va doborî adversarul. Pugilatul e mai tentant decât ideea.

Până la urmă tot finalul a salvat plictiseala generală. Refuzând în final să pună o întrebare contracandidatului, Johannis s-a dovedit a doua oară neinspirat, încercând din nou fără succes, să fie şi ironic. Parcă pentru a plusa în prostie, Ponta s-a fudulit cu un citat din declaraţie de unire din 1918, sugerând legătura existentă între unirea istorică şi cea care se vrea a fi politică a premierului. Numai că analogia a fost nefericită, fie şi pentru că mesajul de unitate este unul populist i nu are nicio legătură cu actul de la 1918.

Ceea ce este totuşi îmbucurător este faptul că Ponta dă semne că vrea să se detaşeze de politica PSD-ului, declarând că, în calitate de preşedinte, nu va mai fi şef de partid, iar Johannis pare şi el că „învaţă din mers” politica, transformându-se poate cu timpul într-o alternativă cu adevărat viabilă la preşedinţie.

Aşa cum sunt cei de la B1 TV în ochii anteniştilor – „băsişti”, „securişti”, „pseudo – jurnalişti”, au organizat vizibil mai bine dezbaterea decât cei de la Realitatea, iar tânara moderatoare s-a dovedit a fi mai stăpână pe sine şi mai echidistantă decât „marele” Rareş Bogdan. Totuşi, ca şi ieri, şi astăzi întrebările din studio au fost slabe, neesenţiale şi parcă prea „servite” candidaţilor, fapt ce demonstrează încă o dată că în România jurnalismul de televiziune şi mai ales, cel politic, este la nivel de amatorism.

Concluziile le aşteptăm la următoarea dezbatere, dacă va mai fi…Dacă nu, să avem grijă să nu ni se aplece de atâta politică.

Reclame

Despre boogie2000

Sunt profesor de socio-umane la Liceul Teoretic "Emil Racovita" din Galati. Am absolvit filosofia la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si am obtinut titlul de doctor in filosofie al aceleiasi Universitati, in anul 2010. Publicist, eseist, editor de reviste de cultura (Akademia, Podul, Argo), am publicat doua lucrari, "Rusia si ispita mesianica" (Vremea XXI, 2004) si "Mircea Eliade si misterul totalitatii" (Eikon, 2016). Domeniile principale de interes sunt: filosofie, istoria mentalitatilor, teologie, religii indiene. mitologie. filosofia simbolului, cinematografie.

 1. denethor

  chestia aia cu 1918 a fost tare de tot. doar unul care inca mai pupa buci portocalii nu intelege.sau nu vrea.

 2. boogie2000

  Chiar crezi ca a fost tare chestia aia gretoasa de la final a lui Ponta? Am observat ca de ceva vreme Ponta vorbeste de unirea tuturor romanilor, concreta, aici incluzandu-i si pe bucovineni sau basarabeni. Acum 3 ani, Traian Băsescu era taxat ca iresponsabil cand făcea o astfel de afirmație (vezi, Doamne, ar trebui menajate susceptibilitățile Rusiei), iar Ponta era principalul critic. Acum observ că, cel puțin pe justiție și pe politică externă, Ponta are are cam același program. Să înțeleg că roșul e mai portocaliu decât pare?
  Asa pot spune și eu că doar unul care se înțeapă în fund cu trandafirii roșii poate să creadă că a fost faină ”chestia aia cu 1918”.

 3. denethor

  exact despre asta vorbeam. nu puteti fara exemplul traian basinescu . aveti un castig de pe urma lui ,ori aveti mintea scurta.altfel,nu vad de ce ati sustine un candidat care-i are langa el pe toti cei ce au executat 3/4 din tara asta. stiu,ai sa-mi spui de comunisti…

 4. boogie2000

  Problema e asta: pe motiv ca Johannis „nu stie sa vorbeasca”, multi il vor vota pe „abilul” si, mai ales, antibasistul Ponta, fara sa le pese ca ne asteapta o lege a amnistiei, noi cresteri de taxe, intrarea in recesiune tehnica, colorarea in rosu a tuturor institutiilor de stat si ma ales a justitiei, venirea la putere a unei sleahte de corupti, antenizarea societatii civile etc. Votati deci Ponta, ca viitorul va fi unul luminos. Noapte buna!

 5. Da, „marele” Rares Bogdan”, un realizator cu grave carente deontologice, in pofida parerii sale bune despre el insusi. Realitatea tv, ajunsa, nu stiu cum, proprietatea lui Cosmin Gusa (cand are de comunicat pareri, nu vine in studio, ci se lasa filmat tronand pe un scaun cu lemnul aurit, a la Gigi Becali), a primit ordin, deocamdata, sa favorizeze din rasputeri pe oamenii partidului liberal.
  Rares Bogdan era cat pe ce sa ajunga sef la Televiziunea Romana!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: