Halep in ritm de samba, doar cu microfonul de fond/ de Bogdan Silion


Du Brasil… De Paris… Fie ca asculti melodiile suporterilor, zgomotul facut de mingea sutata catre poarta, oftatul jucatorilor sau incurajarea de pe margine a antrenorilor, fie ca auzi doar zgomotul mingii de tenis ce zboara din racheta, strigatul jucatorilor cu racheta in mana care se straduiesc sa mai trimita inca o data mingea peste fileu, te bucuri de jocul sportiv si doar atat. Nimic nu poate fi mai important decat sa vezi un joc pe care il preintelegi, de care te bucuri pentru ca ai o miza sau pentru ca, dimpotriva, nu ai nimic de castigat din vizionarea lui. Orice comentariu, orice interpretare, orice analiza este inutila. Intre bucuria de a vedea o romanca intr-o finala de mare slem la tenis si placerea de a savura un gol fabulos la fotbal, nu se mai poate situa nimic. Sa primim deci cu bucurie si in pasi de dans victoriile Simonei Halep, sa ne manifestam dincolo de ifosele nationaliste si de ideologiile in care credem, sa o scoatem pe campioana noastra din sabloanele gandirii tembelizate de ratinguri, politichii si mize sociale. Sa ne slabim gandirea in asa fel incat sa putem trece cu usurinta de la comprehensiuni inutile la simplul joc al inmuierii spiritului, al aparentei fara scop, suprapusa peste o realitate pe care nu mai dorim sa o interpretam.

Da, incepe jocul gratuit al spiritului, jumatate hazard, jumatate organizare, in care obiectul incrancenarii este sferic, exact ca lumea din care provine. Da, incepe carnavalul fotbalului de la Rio, in care dansul si bucuria globalizarii trebuie sa lase loc trufiei nationale. Suntem neutri la acest campionat mondial de fotbal si de aceea nu putem decat sa ne plasam in gradul zero al intelegerii, de unde totul se supune privirii si se arata gandului pur. Nu mai suntem romani si nici invingatori ori invinsi; la Rio avem sansa sa ne implicam in spectacolul total al celui mai frumos sport din lume, intr-o universalitate creata doar de jocul pur si nu de ceea ce se intampla in jurul sau. Despre o altfel de globalizare este vorba aici, una care nu mai impune un sens si o dezvoltare, o universalitate fara limite, fara miza, fara scop, realizata de jocul in sine, de fortele magice pe care le aduce in lume si in care noi, ca simpli receptori de imagini, ne lasam prinsi ca intr-o plasa de iluzii. Sa traim iluzia care ne vrajeste pana la capat, sa lasam ca fortele stihiale ale hazardului sa se combine cu gandurile in miscare, sa ne lasam deci sedusi de marele imperiu al simturilor spirituale introduse in lume – ca ceva original, unic – de jocul de fotbal. Si daca mingea ne va parea ca va sta uneori pe loc, desi se va afla in miscare, ca jucatorii vor semana cu dansatorii ori cu gladiatorii sau daca vom evada in timpul jocului din spatiu si din timp, sa nu gandim altceva decat ca ne aflam intr-o alta dimensiune, ca traim deja un alt ritm, ca avem o noua viata. Incepe campionatul mondial de fotbal! Iar daca nu putem sa fim pe teren, atunci sa lasam microfonul de fond sa ne aduca acasa sunetele tribunei, mirosul gazonului si incordarea jucatorilor; fara comentariu, fara interpretare, numai dans, muzica si joc. Si sa nu uitam ca samba poate face ca granitele dintre sporturi, natiuni, mentalitati sa dispara. Halep joaca tenis in ritmul tobelor de samba. Du Brasil…De Paris…

Reclame

Despre boogie2000

Sunt profesor de socio-umane la Liceul Teoretic "Emil Racovita" din Galati. Am absolvit filosofia la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si am obtinut titlul de doctor in filosofie al aceleiasi Universitati, in anul 2010. Publicist, eseist, editor de reviste de cultura (Akademia, Podul, Argo), am publicat doua lucrari, "Rusia si ispita mesianica" (Vremea XXI, 2004) si "Mircea Eliade si misterul totalitatii" (Eikon, 2016). Domeniile principale de interes sunt: filosofie, istoria mentalitatilor, teologie, religii indiene. mitologie. filosofia simbolului, cinematografie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: