Fotbal, doar fotbal/de Bogdan Silion


Fotbalul romanesc are 24 de ore timp sa se predea. Odata cu infractorii sai, in fata Marelui Tribunal trebuie sa se prezinte, rand pe rand, jurnalistii care au facut din infractori semizei, presedintii de club care au transformat fotbalul intr-un imens joc de noroc, care, in loc de ruleta, invarteau meciuri si capete de jucatori (cateva duzini), suporterii si telespectatorii naivi, complici prin tacere si viciul de a privi pasivi la fapte de coruptie si mizerii aruncate in fata de mitocanii fotbalului romanesc. Nu cred ca Giovani Becali, Ioan Becali, Gigi Netoiu, Gica Popescu, Jean Padureanu, George Copos, Cristi Borcea sau „irefutabilul” Meme Stoica ar merita ceva mai mult decat pedeapsa uitarii numelui.  Si nicicand conjunctura nu este mai favorabila tacerii ce premerge strigatelor de „ura” decat acest moment, cand Dumitru Dragomir a disparut din fotbal, iar Mircea Sandu isi termina mandatul la FRF. Acum, cand balaurului i s-au taiat membrele, iar capetele se zvarcolesc neputincioase in tarna, este momentul sa intram in normalitate. Iar normalitatea ar insemna sa tacem, sa nu mai vorbim despre meciuri trucate, transferuri „negre”, spalare de bani prin spolierea cluburilor de fotbal sau sa ascultam mitocaniile asa numitilor „oameni de fotbal”. Evident ca sper, dar nu cred ca se va atinge aceasta normalitate. Probabil ca locurile din studiourile televiziunilor, lasate goale de cei care, incepand de maine, vor „juca” sau „antrena” la Balta Alba sau Jilava, vor fi ocupate de altii; pentru ca justitia e oarba, dar jurnalismul nu; pentru ca lumea are nevoie de semizei, iar mascaricii care invart bani negri sunt cei mai buni comentatori sportivi, analisti ai meciurilor de fotbal sau chiar adevarati profeti ai mingii rotunde; pentru ca nu exista pasiune pentru fotbal, ci doar dorinta de a ne identifica cu statusul si rolul de fotbalist; pentru ca ma uit la fetele prezentatorilor TV de fotbal si imi dau seama ca au uitat sa mai recunoasca normalitatea si sa mai fie obiectivi, gandindu-se probabil la scaderea in viitor a ratingului emisiunilor in care lipsesc informatiile despre machedonii impresari sau despre iubirile si bucuriile secrete ale lui MM.

 Nu sunt foarte optimist in ceea ce priveste revigorarea fotbalului romanesc. Viitorul acestuia depinde mult de alegerile de maine de la FRF, formal vorbind. De fapt viitorul este proiectul din mintea fiecarui microbist, care ar trebui sa se decida rapid daca este de partea fotbalului sau a oamenilor care roiesc in jurul jocului cu balonul rotund. Tocmai l-am privit la televizor pe Giovani Becali; aflase sentinta si, in fata camerelor de luat vederi, la volanul masinii „negre” (de fapt un fel de dric al fotbalului romanesc) facea cruce cu ambele maini deodata, gest semnificativ pentru „strambatatea” fotbalului romanesc din ultimii 24 de ani. Este vorba de acelasi personaj care, la inceputul audierilor pentru procesul „Dosarul transferurilor”, sfida procurorii, pe care ii injura birjareste si ii ameninta mafiotic. Apoi, parca pentru a demonstra cat de „manelisti” sunt, de acum, fostii capi ai fotbalului romanesc, Meme Stoica, acelasi care batea suporteri si ziaristi, scria pe pagina sa de facebook , evident dupa aflarea sentintei care-l condamna la 3 ani si ceva de inchisoare, „Multumesc Romania!”, ca un martir al justitiei nedrepte ce este.  Noroc ca fotbalul nu se reduce la aceste gesturi marunte ale oamenilor marunti. Noroc ca mai exista Messi si bucuria de a juca mingea. Noroc ca fotbalul nu este doar mitocanie si prostie, ci si poezie si spectacol, asa cum ma fac sa cred un Radu Paraschivescu, Mircea M. Ionescu sau Traian Ungureanu.  Aceste 24 de ore, timp in care sefii fotbalului romanesc ar trebui sa se predea, fac exact cat 24 de ani de decadenta si coruptie a fotbalului romanesc. E ca un fel de condensare a timpului intr-o singura zi, de unde se spera ca se poate incepe totul. Chiar si fotbalul…

 

 

Reclame

Despre boogie2000

Sunt profesor de socio-umane la Liceul Teoretic "Emil Racovita" din Galati. Am absolvit filosofia la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si am obtinut titlul de doctor in filosofie al aceleiasi Universitati, in anul 2010. Publicist, eseist, editor de reviste de cultura (Akademia, Podul, Argo), am publicat doua lucrari, "Rusia si ispita mesianica" (Vremea XXI, 2004) si "Mircea Eliade si misterul totalitatii" (Eikon, 2016). Domeniile principale de interes sunt: filosofie, istoria mentalitatilor, teologie, religii indiene. mitologie. filosofia simbolului, cinematografie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: