DICTATURA OLIGARHICĂ


A comenta ce se întâmplă în aceste zile a devenit aproape imposibil – pentru că nu poți să comentezi la nesfârșit aceleași lucruri! Câtă vreme a existat cel puțin impresia excepției, s-a putut comenta cu entuziasm – de ceva vreme încoace însă impresia a lăsat loc constatării unei reguli nescrise, dar cu atât mai importante, care s-ar rezuma astfel: orice prilej de a deturna averea acestei țări din direcția interesului public în direcția interesului de clică se fructifică, aceasta fiind singura și adevărata strategie cu impact național, simplă și astfel extrem de eficientă.

S-a comentat la Digi24 că alerta de cod roșu pentru Buzău, Brăila și Vaslui, județe preponderent USListe,  dezleagă accesul la resurse de orice fel și mai ales la rezervele financiare ale statului deja pomenite de Premier pentru a explica banii de motorină necesară utilajelor de deszăpeziere! Cred că ne putem aștepta la o campania electorală mai roșie ca oricând. De la vlădică până la opincă se deturnează fonduri publice, care probabil echivalează ”munții” de zăpadă înlăturați cu această ocazie; de pildă, opinca mai plimbă buldozerul cu lama pe deasupra stratului de zăpadă (după cum se vorbește în aceste zile prin Brăila referitor la străzile riverane), ceea ce s-ar traduce prin profit ilicit în materie de motorină, dar și prin profitul rezultat din neinvestirea a bună parte din miile de euro primiți fără licitație, după cum s-a spus nu mai departe de ieri seară tot pe Digi24, de la Guvern, de către firmele de deszăpezire (alese pe sprânceană).

Aceste comentarii reiterate la nesfârșit descriu o regulă, mai exact modul în care suntem ”regulați” oligarhic. Imaginați-vă o casă bine, ajunsă la cheremul unui trib de țigani energici care iau cu dânșii tot ce apucă, în timp ce ici-colea câte un procuror mai încătușează un bulibașă expirat, sau vreo chivuță, iar Președintele cere socoteală pentru abuzurile în derulare unui Ponta cu zâmbetul clonat după cel al eternului Iliescu – veți avea imaginea României la ora actuală. Dictatura lui Ceaușescu a fost prin comparație una cinstită, atunci ideea populară pentru a o răsturna era simplă, oamenii credeau în această idee-forță, în revoluție. Acum însă, dictatura se ascunde sub numele democrației și se traduce printr-un nivel de trai relativ bun în comparație cu cel al dictaturii ceaușiste, dar relativ prost în comparație cu cel normal, din păcate necunoscut încă, de unde și timiditatea și decența cu care îndrăznim să ne revoltăm; este o dictatură care se sprijină pe masele populare lipsite de discernământ politic – revoluția nu mai e posibilă, decât prin reforma educației, cale luungăăăă, mitică, aproape mistică! Băsescu a lăsat impresia că înțelege să susțină această reformă, prin ministrul Funeriu, dar am rămas cu impresia … În fine, poporul pare a interpreta corelația între cifrele de pe fluturașul de salariu și batjocura anuală publică organizată cu prilejul primei zăpezi, ca și cu alte, nenumărate prilejuri (am auzit oameni care se jurau că decorațiunile  de sărbători afișate în Galați anul acesta puteau fi văzute anul trecut în București …) ca îndatorire civică: un fel de taxă a democrației de după 89?

Câteodată mai tresărim, când viețile unor oameni se sting brutal pe fondul mârlăniei ca act de guvernare. Atunci, ca dintr-un țarc, privim prin oblonul televizorului către perspectiva de a deveni următoarele victime – totuși, conștiința numărului mare din care facem parte ne induce tâmpita idee că nouă nu ni s-ar putea întâmpla niciodată.

Reclame

Despre kodrins

Licenţiat în litere, master în filosofie, eseist, instructor de Go, campion al României la Go în calitate de jucător şi de antrenor, căsătorit, doi copii

Un comentariu

 1. – Ce faci tu aici, noaptea pe străzi?
  – O, ce iarna minunată! Ce feerie!
  – Cetăţene, poate nu-ţi dai seama, dar te afli în pericol…
  – In omătul ăsta moale? Atât de pufos? Hai să mergem cu sania pe derdeluş!
  – Cetăţene, afară e urgie, iarna vrăjmaşă ne pândeşte…
  – Uite ce fulgi mari! Ninge ca-n poveşti!
  – Concetăţene, lasă-mă, LASĂ-MĂ să te salvez, fir’ai tu al naibii de inconştient! Celulă de criză! Sălta-ţi-l pe ăsta şi amendaţi-l! Să afle şi el că circulaţia pe drumurile publice s-a închis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: