MEA CULPA


Am urlat să mă audă tot cartierul: ”Oraș de țigaaaaani!!!!” Nu mă refeream taman la țigani, mă refeream la cei cu apucături de țigani. De pildă, să iei ce nu-i al tău doar pentru că obiectul (geanta fiică-mii, cu cărțile ei de școală) zace aparent abandonat lângă un pom, în zăpadă, alături de drum. Sunt curios ce o sa-mi spună bibliotecara școlii despre manualele dispărute: Trebuie să le plătiți! Va trebui să plătesc iarăși unei școli care produce handicapați moral, indivizi incapabili să se rețină de la a-și însuși ce nu-i al lor, începând cu gunoiul din tomberoane. Colcăie orașul de retardați moral cu figuri de hiene. Îi vezi cum se învârt cu telefoanele înfipte în urechi, cu mâinile încleștate de portierele mașinilor lor oribile. Noaptea, în afara ăstora, încep să iasă de prin cimitire, cărându-și căruțurile pe două roți homelessii. Și orice plod cu tembelii lui de părinți cărați în Spania la MUUNCĂĂĂĂ nu va rata ocazia să agațe o asemenea pradă. Se va obosi vreunul dintr-ăștia să aducă de unde a luat măcar manualele pe care o să vadă scris numele posesorului de drept? De ce să o facă? Mai degrabă o să-și ațâțe focul în cimitir, sau o să le zvârle la primul gunoi. Omul educat este rar. Ordinea de pe străzi, faptul că vedem oameni mergând în aceeași direcție, se datorează faptului că sunt programați să meargă în aceeași direcție și să respecte semnele de circulație atrași irezistibil de mirajul banului niciodată suficient care li s-o fi promis. Dar oameni cu adevărat educați sunt rari, când nu sunt bătrâni. Cui să-i fi trebuit o geantă de școlar cu niște manuale de școlar în ea? Nimănui. A fost un gest gratuit, necontrolat, impulsiv. S-o fi uitat de jur împrejur, să nu-l vadă cineva? Cu siguranță. Deci știa că fură și ar fi meritat să i se crape capul pentru gestul laș. Ar trebui să facem pânde, să lăsăm câte o geantă, lângă vreun copac, în zăpadă, să pândim, și pe care-l vedem că o ia și se tot duce, ăluia să-i crăpăm capul – bătaia nu ar rezolva nimic, poliția nici atât. De ce penitenciarul de la Brăila e atât de cuprinzător? De ce la Tichilești există un penitenciar de copii, de asemenea larg? La Galați, peste drum, altul. Astea sunt deja adăposturi sociale, nu degeaba li se spune ”facultăți”. A fost o crimă săvârșită chiar în fața bisericii – de care nici că i-a păsat! Ci-că să dai și cămașa de pe tine!!! Păi, până te gândești tu ce să dai, te lasă ăștia gol dacă nu ești atent! Casa rămâne o fortăreață, în care ne refugiem ca să nu fim linșați noaptea pe străzi, o fortăreață la adăpostul căreia ne așteptăm în fiecare zi unii pe alții, să ne întoarcem teferi și cu toate ale noastre întregi. Grădinița, școala, biblioteca, mai știu eu care alte instituții – fortărețe!

Școala secretă constant o masă de mediocrii (indivizi fără imaginație) plus altă masă de delicvenți potențiali. Dintre ăștia se aleg majoritatea angajaților și trepădușilor din societatea noastră, de pildă cei care au dovedit cea mai crasă lipsă de profesionalism (cum altfel?) cu prilejul mediatizatului accident aviatic: tehnocrați plătiți cu mii de euro (aud de la Moise Guran că numai femeia de serviciu de la deja ultramediatizata ROMATSA ar câștiga 1000 euro lunar), politruci și trucărici, oportuniști și țepari cu funcții în stat, hoți cu nimic inferiori celui care s-a lipit la o geantă de școlar, mizerabili de serviciu înălțați din secreția sistemului românesc de … mimetism, cleptomanie și tupeu. De ce nu se reformează cu adevărat nimic? Păi cum o să-și distrugă această prolifică  specie însăși condițiile de viață? Sistemul e așa: indivizii fără imaginație îi votează (uneori cu încăpățânare) pe delicvenți.

Una peste alta, au trecut două zile, geanta n-a apărut de nicăieri, nici cărțile. De ce-o fi uitat-o? Probabil s-a lepădat, atrasă de mirajul primei zăpezi, de greutatea care-o împovăra inconștient – cred și eu, doar ne aflăm în zodia caietelor speciale, a manualelor speciale! Singurul lucru pe care-l au special aceste caiete și manuale este că pot fi lepădate oricând la gunoi! Un lucru nu înțeleg (printre multe altele): de ce se mai apucă oamenii să toarne la plozi, dacă dup-aia se cară în Spania la muncă, sau în Anglia, sau mai știu eu pe unde, lăsându-și puietul în grija vreunei babe? Toți copiii pe care-i cunosc rămași în grija bunicilor ba-s tâmpiți, ba-s violenți, câteodată și una și alta, ori  deștepți și violenți, ori deștepți și triști.

Mi-ar place să cred că vreun înger a profitat de neatenția-i, pentru că murea de curiozitate să vadă ce-i în geantă, sau cu ce-și bate ea, fiică-mea, căpșorul toată ziua. Chiar așa! O geantă dispare de pe zăpada proaspăt așternută: infracțiune, sau eveniment mistic? Sărmanii țigani, cum cad peste ei chiar și cele săvârșite de îngeri!

Reclame

Despre kodrins

Licenţiat în litere, master în filosofie, eseist, instructor de Go, campion al României la Go în calitate de jucător şi de antrenor, căsătorit, doi copii

 1. Ce contrast fata de proba de omenie si iscusinta data de taranii din Apuseni care, dupa ce au localizat fara telefon mobil, google maps sau gps locul prabusirii avionetei, au acordat prima asistenta ranitilor, au dat alarma, au pus mana pe franghii, pe carute sau tractoare si au incarcat resturile, punandu-se, de asemenea, la dispozitia paramedicilor!

 2. BĂ E CRIMINAL! „O FI O INFRACŢIUNE SAU UN EVENIMENT MISTIC?” Schimbă-i titlul te rog! Ăsta e titlul fulgeătoarei tale tomografii sociale, care realizează holograma minuţioasă a TUMORII ce se lăfăie în creierul şi în sexul României noastre!

  „De ce nu se reformează cu adevărat nimic? Păi cum o să-și distrugă această prolifică specie însăși condițiile de viață? Sistemul e așa: indivizii fără imaginație îi votează (uneori cu încăpățânare) pe delicvenți”.
  ĂSTA E MIEZUL MIEZULUI INFECŢIEI CARE NE CURĂŢĂ SISTEMATIC ANTICORPII DIN SÂNGE, CARE NE PARAZITEAZĂ NORMALITATEA VIEŢII!
  Vom trai cu adevărat într-o Romanie mai buna când vom înlocui actualul ecosistem social, bazat pe „elite” compradoare, cu unul bazat pe domnia legii şi meritocraţie.

  Cred şi eu că, la ceas de seară, când penumbrele conştiinţelor mânjesc oraşul, în fiecare familie se face numărătoarea, apelul de seară. Sunteţi toţi ? Sunteti teferi şi cu toate ale voastre întregi? Slavă Domnului că am reuşit să supravieţuim coşmarului de peste zi!

 3. bogdan silion

  Si eu care eram suparat mai devreme ca in Galati nu exista stiutori de carte multa, cu care sa poti lega o discutie savanta …Altfel spus, am cam pus-o!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: